Високи железни огради, наблюдателници, звукови оръдия, дронове – Гърция подсигурява границите

...
Високи железни огради, наблюдателници, звукови оръдия, дронове – Гърция подсигурява границите
Коментари Харесай

Гърция става високотехнологична крепост срещу мигрантите

Високи стоманени огради, наблюдателници, звукови оръдия, дронове – Гърция подсигурява границите си против нови нашествия на мигранти. Със средства от Европейски Съюз южната съседка на България се трансформира във „ високотехнологична цитадела “,

Евродепутатката Корнелия Ернст от Лявата партия в Германия редовно посещава гръцко-турските гранични райони. Системата за надзор по границата от ден на ден затруднява хората в опитите им да избягат от мизерията и преследванията, споделя тя. За задачата се употребяват петметрови стоманени огради, наблюдателни кули, огради от бодлива тел, редица високотехнологични принадлежности като термовизионни камери и дронове. „ Тази граница е пример за милитаризирането на граничната политика на Европейски Съюз ", показва Ернст.

Звукови оръжия

По граничната река Еврос (Марица) сега се тества технология, при която снимаща онлайн камера виртуално отстранява листата на дървета и шубраци, с цел да открие хората, които се крият измежду тях.

Европейската комисия поддържа този план с осем милиона евро, а той е единствено един от многото, споделя Ерик Маркарт, евродепутат от Зелената партия: „ Използват се силни шумове, целящи да отблъскват претендентите за леговище, за да не доближават те въобще до граничните преходи ". А това няма нищо общо със съблюдаването на човешкото достолепие и с правото на Европейски Съюз, показва Маркарт.

Звуковото оръжие би трябвало да съставлява един тип физическа преграда. Монтираният върху брониран автомобил апарат създава звук като от реактивен мотор и го популяризира на огромно разстояние. Правозащитниците виждат в това посягане по отношение на здравето на мигрантите.

Говорителят на Европейска комисия Адалберт Янц съобщи по този мотив, че Комисията няма нищо общо: „ Припомням, че защитата на границите е в пълномощията на страните членки, т.е. в тази ситуация не става дума за план на Европейски Съюз ". По думите му Европейска комисия следи със загриженост медийните информации и е в контакт с гръцките управляващи, с цел да получи повече сведения за това шумово оръдие. Същевременно председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен неведнъж е подсигурила на гръцките управляващи всякаква поддръжка при защита на границата, защото тя е и външна граница на Европейски Съюз и щит за Европа.

Милиони за детектори на лъжата

Европейски Съюз финансира голям брой планове, предопределени за контрол на границите и миграционните придвижвания, споделя Патрик Брайер от Пиратската партия. Евродепутатът е внесъл тъжба против Европейска комисия с настояването за приемане на достъп до документите по един проучвателен план.

" Подпомаганият с 4,5 милиона евро по линия на Европейски Съюз план „ iBorder Control " (високотехнологичен надзор на границите) би трябвало да изолира Европа още повече посредством потреблението на изкуствен интелект ", изяснява Брайер. Проектът планува подлагането на тест с детектор на лъжата на кандидат-мигрантите още преди да са тръгнали за Европа, т.е. в родните им страни. „ Чрез моята тъжба желая кардинално да изясня, че данъкоплатците и парламентите имат правото на достъп до публичните проучвания – особено при такива псевдонаучни и оруеловски начинания като видео-детектора на лъжата ", споделя Брайер. 

Европа – високотехнологична крепост

Вследствие на бежанската рецесия от 2015 година Европейски Съюз е вложил три милиарда евро в създаването на технологии за сигурност. Целта е Европа да се трансформира в един тип високотехнологична цитадела, с цел да бъдат спирани бежанците още преди нелегално да са минали границата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР